– ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ -16 ΟΚΤΟΜΒΡΙΟΥ

                                     ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Διατροφή είναι η επιστήμη της τροφής που σχετίζεται με την υγεία. Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος , την καλή λειτουργία του , την διατήρηση της υγείας  και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες .Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί μέσω της διατροφής λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη,βιταμίνες ,μέταλλα και ιχνοστοιχεία) αλλά και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.

  Σε πάρα πολλά άτομα παρουσιάζονται  διάφορα  προβλήματα που έχουν να κάνουν με την διατροφή και τη θρέψη. Αυτά μπορούν να οφείλονται σε υπερβολική ή ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, Στην διαταραχή της απορρόφησης ή του μεταβολισμού κάποιων στοιχείων.
Υπάρχουν επίσης πολλές ασθένειες η οποίες είτε οφείλονται είτε επιδεινώνονται λόγω της κακής διατροφής και οι οποίες μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
-Η διατροφή πρέπει, πάνω απ’όλα, να είναι απόλαυση.
Η διατροφή λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της ζωής μας, από την παιδική ηλικία,την εφηβεία, την ενηλικίωση έως και την τρίτη ηλικία μας και μπορεί να είναι το αντίδοτο για πολλά από τα σημερινά κοινά προβλήματα όπως άγχος, ρύπανση,σεξουαλική υγεία, ζωτικότητα και πρόληψη ασθενειών. Από την αρχή της δεκαετίας του ’80, οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων άρχισαν να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο το διατροφικό μοντέλο των χωρών  του δυτικού κόσμου.
Χαρακτηριστικό αυτού του μοντέλου είναι η υπερκατανάλωση προπαρασκευασμένων και βιομηχανοποιημένων τροφίμων (φαστ φουντ)  η αύξηση της κατανάλωσης κρεάτων, αλλαντικών, γλυκών,σνακ, αναψυκτικών και ποτών. Αποτέλεσμα αυτής της διατροφής είναι η αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών που μειώνουν την ποιότητα αλλά και την διάρκεια της ζωής. Η επιστημονική κοινότητα συστήνει και συμβουλεύει ισορροπημένη διατροφή – ισορροπημένη δίαιτα. Οι θεμελιώδεις  μύθοι  μιας ισορροπημένης διατροφής είναι, η ποικιλία,η απλότητα η φυσικότητα.
– Ποικιλία είναι να τρώμε από όλα χωρίς όμως να φτάνουμε στην υπερβολή στο θέμα της ποσότητας, όσο και στο θέμα των αριθμών των διαφορετικών τροφών στο κάθε γεύμα (απολύτως όλα και λίγο).
– Απλότητα σημαίνει να μην κάνουμε πολύπλοκους  συνδυασμών τροφών.
_ Φυσικότητα σημαίνει πρέπει να τρώμε κάθε τροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική της κατάσταση (όχι επεξεργασμένη) ή μαγειρεμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται ή  τυχών
απώλεια θρεπτικών συστατικών πρέπει να τονίσουμε για να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι δεν υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα αλλά υγιεινή διατροφή. Όλες οι τροφές επιτρέπονται και όλες απαγορεύονται, με μέτρο όμως και σωστές αναλογίες, που ωστόσο δεν είναι για όλους τους ανθρώπους τα ίδια. Εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία,το επάγγελμα, την σωματική δραστηριότητα,την υπάρχουσα πάθηση, ή την προδιάθεση για πάθηση, τις ειδικές καταστάσεις όπως είναι η κύηση,Ο θηλασμός,ή εφηβεία.
Η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, μέσω της μεσογειακής δίαιτας συνδέεται αντίστροφα με όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες:το βάρος,το δείκτη μάζας σώματος,που λαμβάνει υπόψη και το ύψος κάθε ατόμου καθώς και την περιφέρεια της μέσης που ευνοεί  καλύτερα τα άτομα που τρέφονται με φρούτα-λαχανικά-όσπρια-ελαιόλαδο-ψάρι -λίγο κρέας -ψωμί ολικής αλέσεως,δηλαδή  τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

 

                 Οι καθημερινές θερμίδες πρέπει να καλύπτονται:

Το 15-20 % από πρωτεΐνες -κρέας-ψάρι-πουλερικά.                                                                                          -Το 50-60% από υδατάνθρακες όπως το ψωμί -το ρύζι τα ζυμαρικά ,οι πατάτες τα φρούτα .τα χόρτα ,τα όσπρια. 
-Το 20 -30% από λίπη. Δεν πρέπει να  υπερβαίνει το 30% των ενεργειακών μας αναγκών. Από τα λίπη μόνο το 10% να είναι ζωικής προέλευσης.Πρέπει να τρώμε καθημερινά τροφές και από τις έξη βασικές ομάδες τροφών, σύμφωνα με την αρχή της διατροφικής πυραμίδας. Βασισμένη περισσότερο στις φυτικές τροφές όπως, τα λαχανικά, τα  φρούτα,τα δημητριακά και τα όσπρια. 

Προσωπικά θεωρώ ότι η σωστή διατροφή μεταφράζεται σε υγεία και η υγεία σε ελευθερία .Η ύπαρξη υγείας όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε καλά, αλλά μας δίνει και την δυνατότητα να απολαμβάνουμε την ζωή, σε όλες της τις εκδηλώσεις και να ακολουθούμε τα όνειρα μας. Αντίθετα η κακή διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και άμεσα ή έμμεσα μας στερεί την ελευθερία μας. Η διατροφή,  η σωστή και υγιεινή διατροφή εν κατακλείδι είναι θέμα παιδείας και ενημέρωσης.

       ΙΑΤΡΟΣ  Χρονάκης Αντώνης