ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Για πρώτη φορά φέτος γιορτάζετε η 13 Οκτωβρίου  ως η Παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης.Στόχος είναι  η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των αρχών για τη θρόμβωση ώστε να υπάρξει άρτια ενημέρωση και καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε εξετάσεις και θεραπεία.

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο(αρτηρια ή φλέβα) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση  ή πλήρη διακοπή της Κυκλοφορίας του  αίματος στο αγγείο αυτό.
Στη θρόμβωση οφείλονται οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.:το Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η θρομβοεμβολική νόσος .
Στην εποχή μας  ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενημερωμένη για  την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο ,  ελάχιστος     αριθμός ατόμων γνωρίζει τι είναι η φλεβική θρομβοεμβολική  νόσος.
     ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα  την καρδιά εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος . Οι   θρόμβοι σχηματίζονται  μέσα στη στεφανιαία αρτηρία  λόγο ρήξης μιας προυπάρχουσας   αθηρωματικής      πλάκας  η οποία δημιουργείται  με την σταδιακή συσσώρευση  λιπιδίων τα οποία   επικάθονται   στα τοιχώματα της αρτηρίας .Η  συσσώρευση  λιπιδίων διαρκεί χρόνια και ονομάζεται  αθηροσκλήρωση .Στη χώρα μας συμβαίνουν 20.000 νέα  εμφράγματα το χρόνο.
    ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ
  • Αίσθηση πίεσης ή σφιξίματος στο  στήθος
  • Πόνοι στο στήθος οι οποίοι μπορεί να διαχέονται στον  ώμο, το χέρι, το λαιμό ή και στο σαγόνι.   Η ένταση το πόνου διαφέρει  από άνθρωπο σε άνθρωπο σε σημείο που μπορεί να κυμαίνεται  
  • από ένα συνεχές βάρος έως και να απουσιάζει ολοκληρωτικά (ειδικά στους χρόνιους διαβητικούς ασθενείς)
  • Ξαφνικός πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα με συνοδεία εμετού πολλές φορές
  • Εφίδρωση  
  • Δύσπνοια 
  • Αρρυθμίες (ακανόνιστος χτύπος της  καρδιάς)
 Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του εμφράγματος είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα η   αποφυγή  ή η αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προδιαθεσικών   παραγόντων εκτός της κληρονομικότητας , του φύλου και της ηλικίας  που δεν μπορούν να τροποποιηθούν..
Η άμεση αντιμετώπιση του εμφράγματος μπορεί να σώσει τον ασθενή . Απαιτείται   ιατρική φροντίδα και η άμεση του μεταφορά στο νοσοκομείο.
      ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι το   ισχαιμικό    εγκεφαλικό επεισόδιο .Η ροή το αίματος σε ένα  τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται εξαιτίας  της απόφραξης ενός αγγείου από ένα θρόμβο αίματος. Στη χώρα μας συμβαίνουν 30.0000  νέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο.
 Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε   τους προσωπικούς μας παράγοντες κινδύνου.
  • Αρτηριακή πίεση  -Σάκχαρο –  Χοληστερίνη
  • Να κάνουμε προληπτικούς ελέγχους 
  • Να αναφέρουμε στο γιατρό μας  αρρυθμίες ή ταχυκαρδίες – αίσθημα παλμών
  • Να έχουμε σωστή διατροφή και να ασκούμαστε 
  • Να μειώσουμε στο ελάχιστο το αλκοόλ που καταναλώνουμε 
  • Να διακόψουμε το κάπνισμα και να αποφεύγουμε  το παθητικό κάπνισμα
  • Να είμαστε σε ιατρική παρακολούθηση και να ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες όταν έχει προηγηθεί  εγκεφαλικό επεισόδιο.
      ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • Αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Δυσκολία στο περπάτημα -αστάθεια-
  • Ζάλη και ίλιγγος
  • Ελάττωση στην όραση  ή διπλωπία
  • Πονοκέφαλος και εμετό
  • Απώλεια αισθήσεων … Σ΄ένα  σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα. 
    ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
    Με τον όρο Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος έχουμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση  και την πνευμονική εμβολή . Η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια εσωτερική φλέβα (κυρίως στο πόδι)
ονομάζεται <<εν τω βάθει  φλεβική θρόμβωση>> . ‘Oταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες
και με την κυκλοφορία του αίματος φθάσει στους πνεύμονες και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας (με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή το αίματος από εκείνο το σημείο και μετά) ονομάζεται πνευμονική εμβολή.
    Η φλεβική θρομβεμβολική νόσος  αποτελεί μείζον πρόβλημα  Δημόσιας Υγείας,  παραμένει υποεκτιτιμημένη τόσο από την  Ιατρική κοινότητα όσο και από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας. Ο κυριότερος λόγος γι΄αυτό είναι η δυσκολία διάγνωσης καθώς δεν έχει τυπικά συμπτώματα.
Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι και στους πνεύμονες μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε  και σε οποιαδήποτε ηλικία.Τις περισσότερες φορές η θρόμβωση είναι ασυμπτωματική .
   Τέσσερις  είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου  για τη δημιουργία θρόμβωσης.
  1. Η νοσηλεία – παραμονή στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η αιτία για περισσότερο από τα 2/3 όλων των περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων  αίματος στο πόδι .
  2.  Χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα του ισχίου και του γόνατος και η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση καρκίνου.
  3. Η   ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ. παραμονή στο κρεββάτι για ανάρρωση μετά από ασθένεια ή ατύχημα .
  4. Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια  με ακινησία για πολλή  ώρα στην ίδια θέση.
-Στις γυναίκες αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης υπάρχει όταν λαμβάνουν οιστρογόνα  φάρμακα – αντισυλληπτικά .
-Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν έχουν πρόσφατα γεννήσει ιδίως εφόσον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου .
  ‘Άλλοι  παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να ελεγχθούν είναι

  • Η ηλικία .Ένας  80χρονος έχει 5 με  6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από έναν 40χρονο.
  • Το οικογενειακό ιστορικό
  • Η παχυσαρκία . Οι παχύσαρκοι ( με ΒΜΙ  >30) έχουν  2 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.
Για τους παραπάνω  λόγους   είναι απαραίτητη  η διαρκής ενημέρωση των γιατρών και των πολιτών ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην Ευρώπη 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 από πνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 χιλιάδες Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες .Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετησίου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831) ,ο καρκίνος του προστάτη (63.636), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το ΑΙDS (5.860).
   Για να έχουμε λοιπόν  ότι αγαπάμε και επειδή η πρόληψη σώζει ζωές πρέπει λοιπόν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της πολιτείας ,του κοινού και των επαγγελματιών  υγείας για τη σοβαρότητα της θρόμβωσης και τους κινδύνους που ενέχει  για την Υγεία μας .
 
Αντώνιος Χρονάκης, Ιατρός