Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ

Ο Εθελοντισμός και ο Εθελοντής, στην ετυμολογία τους εμπεριέχουν το ρήμα εθέλω  που σημαίνει προσφορά υπηρεσιών για κοινωφελή σκοπό.  Όλοι οι άνθρωποι  είναι  χρήσιμοι και μπορούν να προσφέρουν όταν το θέλουν πραγματικά. Η έννοια του Εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά.
    Ο Εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας απ’ αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο Εθελοντισμός είναι μια διαχρονική ανθρωπιστική και αναπτυξιακή αξία.
    Στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών – οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται  να αναπληρώσει κενά που δημιουργεί , ως συνήθως , η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.
    Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι μια στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. Προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Ο Εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί  ως ο συνδιασμός τριών διακριτών στοιχείων, του ακτιβισμού, της  ανιδιοτελούς προσφοράς και της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
    Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει, ανέκαθεν, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σαν ιδεολογία και σαν στάση ζωής. Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Ο Εθελοντισμός πρέπει και μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Η πολυδιάστατη αξία του Εθελοντισμού αποφέρει οφέλη και για τους ίδιους τους εθελοντές που εκτός από τις ενσυνείδητες και ανιδιοτελείς πράξεις προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, εισπράττουν πνευματικά σε γνώσεις και  εμπειρία αλλά και ψυχικά μέσα από την κοινωνικοποίηση  και τη χαρά να είσαι σε θέση να βοηθήσεις όπου μπορείς και να συνεισφέρεις ενεργά για ένα καλό σκοπό.
    Στη γειτονιά μας, στην τοπική μας κοινωνία, στην πόλη μας , είμαι σίγουρος  ότι υπάρχουν οι δυνάμεις, υπάρχει το δυναμικό, υπάρχει η ευαισθησία, η κοινωνική και πολιτισμική υποδομή, υπάρχει μια μικρή κοινωνία πολιτών που μπορεί να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον πυρήνα που θα λειτουργήσει αθροιστικά  –  πολλαπλασιαστικά , για να συμπαρασύρει και άλλους να δράσουν συλλογικά για ένα πιο ποιοτικό και ανθρώπινο μέλλον. Χρειάζεται πρωτίστως μεράκι και όραμα  για να γίνεις εθελοντής, χρειάζεται βούληση και ωριμότητα για να εμπλακεί κάποιος σε μια τέτοια «περιπέτεια». Χρειάζεται πάθος , ζήλος και ανιδιοτέλεια για να υποστηρίζεις και να προωθείς την αξία του Εθελοντισμού.
    Μέσα στα πιστεύω μας, ο Εθελοντισμός δεν είναι απόφαση μιας στιγμής, δεν είναι ένα χόμπυ ή μια ασχολία με στόχο να καλύψεις κάποιες ελεύθερες ώρες. Είναι στάση ζωής που πηγάζει από τη βασική ανάγκη κάθε ανθρώπου  για αλληλεγγύη. Η κοινωνία μας έχει ανάγκες, η καθημερινότητά μας έχει απαιτήσεις, ο χρόνος μας κυνηγάει, η ζωή μας προσκαλεί να συνειδητοποιήσουμε με τα μάτια της ψυχής μας, ότι δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς και αμέτοχοι.
«Συχνά, ο καλύτερος τρόπος του να δώσεις στον εαυτό σου αυτό που σου λείπει, είναι να πάρεις από τον εαυτό σου αυτό που έχεις»
Περσική Παροιμία

Χρονάκης Αντώνιος. Γεν. Ιατρός