Εγκαίνια Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου

 


Η Ιερά Μητρόπολή μας Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, σε συνεργασία με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, θέλοντας να συμπαρασταθεί και να ανακουφίσει τους πτωχούς και τους νεόπτωχους, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προέβη στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου, σε ιδιόκτητο κτήριο της Μητρόπολης, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Εμμανουήλ Λαμπράκη (πρώην Ε.Α.Σ.Η.) στο Αρκαλοχώρι, ως έκφραση βαθειάς αγάπης και συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στηρίζεται αποκλειστικά στην ευαισθησία, την εθελοντική υπηρεσία και προσφορά σαράντα δύο και πλέον ιατρών, όλων των ειδικοτήτων παθολόγοι, καρδιολόγοι, διαβητολόγοι, ορθοπεδικοί, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, παιδίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, και φυσιοθεραπευτές, καθώς και όλων των φαρμακοποιών του Αρκαλοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εκ του συνόλου των ιατρών, δώδεκα ιατροί θα δέχονται επισκέψεις, ενώ άλλοι τριάντα περίπου, με ειδικά σημειώματα, που θα δίδονται από τον υπεύθυνο λειτουργίας του κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου π. Ελευθέριο Σκουλά, θα εξετάζουν, δωρεάν στα ιατρεία τους, 10-15 ασθενείς το μήνα.

Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, ηλικίας και εθνικότητας, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, δεν έχουν πρόσβαση στην παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και δεν δύνανται να καταβάλλουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας, των ιατρικών εξετάσεων ή της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Οι ανασφάλιστοι άποροι συνάνθρωποί μας, αυτόχθονες και μετανάστες, θα έχουν πρόσβαση με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του, ο οποίος είναι εγκεκριμένος από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο [ Αρ. Απόφασης 26/20-05-2013 ] της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου κ Βιάννου και το Δημοτικό Συμβούλιο [ Αρ. Απόφασης 159/2013 ] του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αντιπρόεδρος ο κ. Αντώνιος Χρονάκης ιατρός, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος ο κ. Χαράλαμπος Τράπαλης ιατρός, Γραμματέας η κα Μαρία Τσιάγγα κοινωνική λειτουργός, Ταμίας ο πρωτοπρ. Πέτρος Ψυλλάκης και μέλος ο κ. Στυλιανός Μεταξάκης φαρμακοποιός, ο οποίος θα έχει την κύρια ευθύνη του Κοινωνικού Φαρμακείου ενώ την ευθύνη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου θα έχει ο πρεσβ. Ελευθέριος Σκουλάς.

τα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου τελέστηκαν την Πέμπτη 4 Ιουλίου, εορτή του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης, μετά τη Θεία Λειτουργία του πανηγυρίζοντα Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αρκαλοχωρίου. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου και του Ποιμενάρχη μας μας κ. Ανδρέα.

Μεταξύ άλλων στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πιτσούλης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο Δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο πρώην Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, ο Ταξίαρχος Φρουράς Ηρακλείου και Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π. κ. Γεώργιος Ζαμπετάκης, ο Διοικητής της 133 Σ.Μ. Καστελλίου, Ιπτάμενος Σμήναρχος κ. Κωνσταντίνος Άγγος, ο Ταξίαρχος του Πυροσβεστικού Σώματος και Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Αραβιάκης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ.Η. κ. Ανδρέας Στρατάκης, ο Διοικητής Α.Τ. Αρκαλοχωρίου Υπαστηνόμος Β΄ κ. Στυλιανός Καρακούδης, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου, ο Διοικητής της 7ης Δ.Υ.Π.Ε. κ. Αντώνιος Γρηγοράκης και ο Υποδιοικητής κ. Γεώργιος Νεοφώτιστος.