ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Τα εμβόλια έχουν εξαφανίσει πολύ επικίνδυνες ασθένειες από την ανθρωπότητα.

Τα εμβόλια έχουν μεγάλη ασφάλεια.

Τα εμβόλια δυναμώνουν την άμυνα του παιδιού.

Οι μεταδοτικές ασθένειες ακόμα αποτελούν απειλή για τα παιδιά.

Οι επιδημίες από μεταδοτικά νοσήματα ακόμα και σήμερα αποτελούν πρόβλημα.

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό.

Τα εμβόλια δεν περιέχουν υδράργυρο.

Είναι ΜΥΘΟΣ ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Για να το προστατεύσετε. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι η απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας προστατεύει την υγεία και των άλλων παιδιών. Αν επομένως είστε από τους γονείς που σκέφτονται να καθυστερήσουν ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σκεφτείτε την επίδραση που η απόφαση αυτή θα έχει και στα άλλα παιδιά. Αν περισσότεροι από 10% των γονιών αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα δούμε τα ξεχασμένα φρικτά αυτά νοσήματα να επιστρέφουν. Ευτυχώς πολλοί λίγοι γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ερώτημα: Έχω ακούσει ότι το εμβόλιο για την Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (MMR) προκαλεί αυτισμό. Είναι αλήθεια ή μύθος;

ΜΥΘΟΣ – Όλα άρχισαν όταν μία ερευνητική ομάδα έδωσε στην δημοσιότητα ένα άρθρο, ισχυριζόμενοι ότι το εμβόλιο αυτό προκαλούσε αυτισμό, με βάση μία μόνο μελέτη που αφορούσε οχτώ παιδιά. Αργότερα ένα πρώην μέλος της ομάδας αυτής αποκάλυψε ότι στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είχε χρηματοδοτηθεί από τρίτους. Το αγγλικό κράτος στέρησε από τον συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης της ιατρικής και τον κατηγόρησε για απάτη. Δυστυχώς κάποιοι τρομαγμένοι γονείς επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους , με αποτέλεσμα να προκύψουν επιδημίες ιλαράς στην Αγγλία, την Αμερική και αλλού. Σήμερα έχει αποδειχθεί, μετά από πολλές μελέτες χιλιάδων παιδιών, ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της καλύτερης διάγνωσης για την νόσο αυτή.

Ερώτημα: έχω ακούσει ότι υπάρχει υδράργυρος στα εμβόλια.

Είναι αλήθεια;

ΔΕΝ κυκλοφορεί κανένα εμβόλιο στην χώρα μας που να περιέχει υδράργυρο. Ίχνη υδραργύρου είχαν αποτελέσει συστατικό μιας ουσίας με το όνομα θειομερσάλη, κάποιων εμβολίων. Το 2001 καταργήθηκε για όλα τα εμβόλια που γίνονται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Παραμένει ακόμα στην Αμερική ή και αλλού, σε κάποια από τα αντιγριπικά εμβόλια που διανέμονται σε συσκευασία ενός φιαλιδίου πολλών δόσεων, ως συντηρητικό.

Ερώτημα: Υπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια;

Αλουμίνιο υπάρχει παντού. Στο χώμα, στο νερό, στον αέρα, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά, στο αλεύρι, ακόμα και στο μητρικό γάλα. Στα εμβόλια υπάρχει πολύ λιγότερο από πού θα πάρει το παιδί με τον θηλασμό ή με το ξένο γάλα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αφού έχασε το επιχείρημα με τον υδράργυρο, επέστρεψε με έναν άλλο ένοχο αυτή την φορά, το αλουμίνιο.

Γιατί υπάρχει αλουμίνιου στο εμβόλιο;

Το αλουμίνιο ενισχύει την απάντηση του οργανισμού του παιδιού στ εμβόλιο, με αποτέλεσμα καλύτερο ανοσολογικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει κίνδυνος υγείας από το αλουμίνιο που περιέχεται στο εμβόλιο;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν αυτισμό.

Ερώτημα: γιατί υπάρχει Φορμαλδεύδη στα εμβόλια;

Πολύ μικρές ποσότητες φορμαλδεύδης προστίθενται στα εμβόλια για να σκοτώσουν τους ιούς και να αδρανοποιήσουν τις τοξίνες κατά την διάρκεια της παραγωγής. Η φορμαλδεύδη αποτελεί φυσικό συστατικό του σώματός μας. Η πολύ μικρή ποσότητα που υπάρχει στα εμβόλια δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία των παιδιών.

Ερώτημα: Είναι αλήθεια ή μύθος ότι στα εμβόλια υπάρχει αντιψυκτικό;

ΜΥΘΟΣ. ΠΟΤΕ δεν υπήρξε αντιψυκτικό ως συστατικό εμβολίων.

Ερώτημα: Υπάρχουν άλλα πρόσθετα στα εμβόλια;

Τα εμβόλια περιέχουν συστατικά που λέγονται αντιγόνα και τα οποία διεγείρουν το σώμα για να αναπτύξει ανοσία. Επίσης περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες από άλλες ουσίες και έχουν μπει στα εμβόλια ως συντηρητικά (βελτιώνουν την δραστικότητα και την ανοσολογική απάντηση), ως πρόσθετα (εμποδίζουν την καταστροφή και δεν αφήνουν τα εμβόλια να κολλούν στα τοιχώματα του φιαλιδίου) και ως παραμένοντα (ουσίες που παραμένουν μετά από την διαδικασία παραγωγής). Όλα είναι ακίνδυνα για την υγεία του παιδιού.

Ερώτημα: Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα πολυδύναμα εμβόλια (εξαπλό, πενταπλό κλπ) κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών;

ΜΥΘΟΣ. Κάθε ημέρα το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς  παιδιού καταπολεμάει με επιτυχία εκατομμύρια μικροβίων και ιών. Τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια αυτά τα μικρόβια και ιούς, αφού πρώτα τα έχουμε σκοτώσει ή εξασθενήσει, έτσι που να μην μπορούν να κάνουν κακό στον οργανισμό του παιδιού.

Ακόμα και όταν κάνουν πολλά εμβόλια μαζί, την ίδια ημέρα, αυτά περιέχουν μια απειροελάχιστη ποσότητα από τα αντιγόνα που τα παιδιά δέχονται καθημερινά στο σώμα τους από το περιβάλλον.

Ερώτημα: Μπορώ να καθυστερήσω τον εμβολιασμό μέχρι να πάει το παιδί στο σχολείο;

Μέχρι τα παιδιά να πάνε στο σχολείο μπορεί να έρθουν σε επαφή και κολλήσουν διάφορες σοβαρές ασθένειες από τους γονείς, άλλους ενήλικες, τα αδέρφια τους, στα καταστήματα και στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα να κολλήσουν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί και δεν διαθέτουν καλή άμυνα εναντίον των μικροοργανισμών.

Μην αναβάλετε ή καθυστερείτε τους εμβολιασμούς των παιδιών σας και βάζετε σε κίνδυνο την υγεία τους, όταν η προστασία που πρέπει να τους δώσετε είναι  σε μικρότερες ηλικίες. Εμβολιάστε τα παιδιά σας σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πηγή: Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ